Történetünk


A pszichedelikus crossover varázslói

„Hazafelé tartva az autómmal, egész úton Holdviolát hallgattam, újra és újra…
Nem sokkal a cél előtt félre kellett állnom az erdő közepén, mert nem tudtam vezetni.
Azt sem vettem volna észre, hogy ha egy UFO száll le mellém.
SOHA nem voltam még ennyire “egyben”, életemben most tapasztaltam meg először a „tökéletes boldogság” érzését.”

–  írja üzenetében a zenekar egyik rajongója, Kulcsár Gyula.

Hasonló gondolatok kerítették hatalmába a Holdviola alapítóját, Farkas Pétert, mikor 2006–ban rátaláltak a magyar népdalok. „Léleksimogató érzés öntött el, amikor felismertem a népdalokban rejlő tisztaságot, eredetiséget, őszinteséget és tökéletességet. Zeném nem más, mint népdalokból táplálkozó modernkori szeretetfelhő, egy popkultúrán nevelkedett városi ember ölelése.”

A miskolci muzsikus 2008–ban kereste meg régi zenésztársát, Gál Lajost, akivel előtte évekig egy népszerű alternatív-rock zenekarban játszott. A kiforrott zenei ízléssel rendelkező producer páros azóta közösen teremti meg a Holdviola egyedülálló atmoszférájú zenei világát, melyről a Huffington Post szakújságírója így nyilatkozik : „Ez az általam ismert egyik legsikeresebb ötvözete a tradicionális zenének és elektronikus hangzásnak, mely megérdemli, hogy az „elektronikus folk” klasszikusa legyen.”

2013–ban csatlakozott a csapathoz az autentikus népzenén nevelkedett délvidéki születésű Junior Príma Díjas népzenész, énekes Török Tilla, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékén szerzett Mesterdiplomát.

A zenekar története során eddig közel 200 élő koncertet adott Magyarország, Erdély, Felvidék és Kárpátalja különböző területein. Többször dolgozott együtt olyan kiváló zenészekkel, mint Nikola Parov, Herczku Ágnes, Szabó Enikő, Kovács Nóri, Pejtsik Péter, vagy a fiatal tehetség, Bognár Lili.

A Holdviola produkció látványos, minőségi zenei – táncszínházi előadásokat állít színpadra, melyek különleges élményt nyújtanak a közönségnek a zene, a tánc és a vizuális művészetek szinergikus hatásával.
A minden részletében aprólékosan kidolgozott élő előadásokat a Holdviola a Szinvavölgyi Néptáncműhely tánckarával, állandó közreműködő zenészekkel rendezi.

Tagok


team-member

Farkas Péter

dob

team-member

Török Tilla

ének, hegedű

team-member

Gál Lajos

gitár

Díjaink, elismeréseink


Fonogram Magyar Zenei Díj
A legrangosabb hazai zenei elismerés, mely a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége rendezésében, a zenei szakma által az adott esztendő legjobbnak ítélt kiadványait, kiemelkedő teljesítményeit jutalmazza. A Holdviola zenekar 2011-ben kapta meg ezt a megtisztelő szakmai elismerést.

Az év legjobb világzenei albuma jelölés
A Holdviola lemezeit eddig 3 egymást követő évben választotta be a Fonogram több, mint 200 tagú szakmai jelölőbizottsága az ÉV 5 LEGJOBB VILÁGZENEI VAGY NÉPZENEI ALBUMA közé, olyan előadók lemezei mellé, mint a Csík zenekar, Palya Bea vagy a Kaláka.

Junior Prima díj és ExLibris – Magyar Művészetért Díj
Török Tilla, a zenekar énekes-hegedűse – aki mesterdiplomáját a Zeneakadémia Népzenei tanszékén szerezte – magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima díjat kapott, illetve eddigi munkásságát ExLibris – Magyar Művészetért díjjal ismerték el.

Fölszállott a Páva – Különdíj
A produkció tánckara, a Szinvavölgyi Néptáncműhely – Magyarország legnagyobb létszámú, nemzetközileg elismert amatőr néptánccsoportja – teljesítményét az MTVA által 2014-ben rendezett Fölszállott a Páva c. műsor televíziós döntőjében a Külügyminisztérium különdíjával jutalmazták.

Nemzetközi szakmai elismerések
A közelmúltban az Egyesült Államok vezető hírportálja a Huffington Post népzenei szakújságírója terjedelmes cikkben foglalkozott a Holdviolával. A zenekarról egy helyütt az alábbiakat írja: „az általam ismert legsikeresebb ötvözete a tradicionális zenének és az elektronikus hangzásnak, megérdemli, hogy az elektronikus folk műfajának klasszikusává váljon”.

A Török Állami Televízió a TRT felkérésére a Tavaszi szél című dalhoz készített videoklipünk 2015. március 15-én nemzeti ünnepünkön került bemutatásra Törökországban.